Bölüm Staj Esasları
A. GENEL HUSUSLAR
1.AMAÇ
Bölüm staj esaslarının amacı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimi gören öğrencilerin, izledikleri öğrenim programı çerçevesinde yapacakları yaz staj çalışmalarına ilişkin genel usul ve esasları belirlemektir.
2. KAPSAM
Bu esaslar İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri, akademik personeli ve sürecin yürütülmesinden sorumlu kişi ve birimleri kapsar.
3. DAYANAK
Bu esaslar; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgileri uyarınca hazırlanmıştır.
4. YÖNETİM
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü staj çalışmaları, bölüm başkanlığının her akademik yılın başında görevlendirdiği, bölüm staj komisyonu başkanı ve üyeleri tarafından yürütülür.
B. STAJ YERİ, SÜRESİ, DÖNEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
5. STAJ YERİ
5.1. Staj çalışmaları yurtiçi veya yurtdışı kamu veya özel kuruluşlarda yapılabilir.
5.2. Staj yapılacak işyerinin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mesleği ile ilgili olması; proje, tasarım, ürün veya hizmet üretimi, araştırma-geliştirme işlevlerinden en az birini yerine getiriyor özellikte olması gereklidir.
5.3. Staj yeri bulma sorumluluğu temelde öğrenciye aittir. Öğrencilerin temin edip önerdiği staj yerinin uygun olup olmadığına, staj komisyonu başkanı tarafından karar verilir.
5.4. Staj yapılacak iş yerinde tercihen Malzeme Bilimi ve Mühendisi, Malzeme Mühendisi, Metalürji ve Malzeme Mühendisi veya Metalürji Mühendisi olmak üzere mühendis unvanına sahip en az bir kişi olmalıdır.
6. STAJ SÜRESİ
6.1. Staj süresi, haftada en az 40 saat çalışılmak üzere, toplam en az 8 iş haftasıdır.
- Yaz Stajı 1 (MSE 300): En az 4 iş haftası (20 iş günü)
- Yaz Stajı 2 (MSE 400): En az 4 iş haftası (20 iş günü)
6.2. Stajların her biri kesintisiz olarak en az 20 işgünü olarak yapılmalıdır. Daha kısa süreli staj yapılamaz, fakat ikisinin toplamı 90 günü geçmeyecek şekilde ayarlanabilir.
6.3. MSE 300 dersi kapsamındaki Yaz Stajı 1 en erken dördüncü dönemi takip eden yaz ayında, MSE 400 kapsamındaki Yaz Stajı 2 ise en erken altıncı dönemi takip eden yaz ayında yapılabilir. Stajı tamamladıktan sonra derse kayıtlanabildiği ilk dönem ilgili staj dersine kayıt olmak, stajın sayılması için zorunludur.
6.4. Resmi tatil ilan edilen günlerde staj yapılamaz. Ancak, özel kurum ya da kuruluşlarda, resmi tatil dışındaki Cumartesi günlerinde de staj yapılabilir.
6.5.Bütün derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, son sınavlarına girdikleri tarihten itibaren dönem harcını yatırmak suretiyle altı aylık süre içinde stajlarını tamamlamalıdırlar.
7. DEĞERLENDİRME
7.1. Staj defteri ve staj sicil formu Bölüm Staj Komisyonu’na teslim edildikten sonra ilgili dönem içerisinde staj komisyonu başkanı tarafından değerlendirilir.
7.2. Bölüm Staj Komisyonu gerekli gördüğü hallerde, öğrencileri staj çalışmaları ile ilgili olarak mülakata çağırabilir.
7.3. Staj defterleri yetersiz görülen, çağrıldığı halde mülakata gelmeyen ya da mülakatta başarısız olduğuna karar verilen öğrencilerin staj çalışmaları Bölüm Staj Komisyonu tarafından tamamen veya kısmen geçersiz sayılabilir.
7.4. Staj defteri yetersiz görülen öğrencilerden düzeltme istenebilir. Bu öğrenci, en geç 1 (bir) ay içinde istenen düzeltmeyi gerçekleştirmek zorundadır. Aksi takdirde stajı reddedilmiş sayılır. Bu süre sonunda öğrencinin durumu, tekrar değerlendirilir.
C. ÖĞRENCİNİN SORUMLULUKLARI
8. STAJ SÜRECİNDE
8.1. Her öğrenci staj öncesinde Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi web sayfasından erişebileceği aşağıdaki belgeleri öncelikle Bölüm Staj Komisyon Başkanı ya da Bölüm Başkanı olmak üzere bölüm öğretim üyelerinden birine onaylatmak zorundadır.
8.2. Öğrenciler yaptıkları çalışmayı kapsayan staj defterini, Bölüm Staj Esaslarına ve Staj Defteri Yazım ve Hazırlama Kurallarına uygun olarak, hazırlamakla yükümlüdür. Bu defterin ön kapağı işyeri staj sorumlusu tarafından onaylanır; onaysız staj defterleri kabul edilmez.
8.3. Stajın yapıldığı kuruluş tarafından doldurulan Staj Çalışma Ve Gizli Sicil Fişi staj defterinin parçasıdır ve öğrencinin bölümüne posta ile gönderilir veya bölüme iletilmek üzere kapalı zarf içinde öğrenciye teslim edilir. Bu belgesi bölüme ulaşmamış öğrencinin çalışması değerlendirmeye alınmaz.
8.4. Staj defteri, staj bitimini izleyen dönemin ilk 2 haftası içerisinde Bölüm Staj Komisyonuna teslim edilir. Bölüm Staj Komisyon Başkanı, geçerli mazereti kabul edilen öğrenciler için bu süreyi uzatabilir.
8.5. Staj defteri İngilizce olarak ve el yazısı ile yazılarak hazırlanmalıdır. Rapor yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde rapor düzeltme için geri verilebilir.
8.6. Eğer staj defteri jüri tarafından kabul edilebilir bulunmaz ise öğrenciye tekrar hazırlanmak üzere geri verilebilir.
8.7. Yaz Stajını başarılı olarak tamamlayan öğrenci staj bitimini izleyen güz yarıyılında ilgili derse kayıt yaptırmalıdır.
9. UYULMASI GEREKEN KURALLAR
9.1. Staj yapan öğrenciler staj yaptığı işyerinin çalışma ve güvenlik kurallarına, yasal kuralları ile yönetim ilkelerine, düzen ve disiplinine uymak ve işyerinde kullandığı her türlü mekân, alet, malzeme, makine, araç ve gereçlere özen göstermekle sorumludur. Bu sorumlulukları yerine getirmemesinden veya getirememesinden doğacak her türlü sorumluluk öğrenciye aittir. Bu durumda olan bir öğrenci hakkında ayrıca, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca işlem yapılır.
10. YURTDIŞI STAJ KURALLARI
10.1. Yurtdışında yapılacak olan staj çalışmaları da yukarıda belirtilen ilgili kurallar doğrultusunda gerçekleştirilir ve değerlendirilir.
D.BÖLÜM STAJ ESASLARINDA BULUNMAYAN KONULAR
11. KARAR YETKİSİ
Bu esaslarda bulunmayan konular ilgili kararlar ilgili Bölüm Kurulu tarafından verilir.
12.YÜRÜRLÜLÜK
Bu esaslar İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Senatosunun onayı ile yürürlüğe girer.
13.YÜRÜTME
Bu esasları İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı yürütür.
Şimdi Staj Uygulaması sayfasını okuyunuz.