Genel Bilgiler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, metal, seramik, cam, cam-seramik, polimer ve kompozit malzemelerin atomik boyuttan makro boyuta kadar yapılarını, bu yapılara bağlı olarak değişen fiziksel ve kimyasal özelliklerini, davranışlarını ve üretim süreçlerinin geliştirilmesini, kullanışlı malzemelerin üretilmesini ve geri dönüşüm araştırmalarını içeren geniş kapsamlı disiplinler arası bir bilim ve mühendislik dalıdır.

Malzeme bilimi günümüzün en önemli araştırma konularından olan nanoteknoloji (her türlü nanoboyutlu malzemeler, nanokil, karbon nanoyapılar, nano kaplamalar), yenilenebilir enerji (yakıt pilleri, güneş panelleri, rüzgar kanat tasarımları, vb), yenilenebilir malzemeler (elektrokromik malzemeler, fotonik ve optoelektronik malzemeler, biyolojik kökenli malzemeler, geri dönüşüm, vb.), biyomalzemeler (yapay deri, yapay kemik, yapay kıkırdak, vb), kompozit malzemeler ve kimya endüstrisi (boya, tekstil, ambalaj, vb) gibi çok farklı uygulamalar için her gün yeni gelişmeleri ve buluşları takip eden bir bilim dalıdır.

Birçok teknolojik ilerlemenin temelini malzeme bilimi ve mühendisliğindeki gelişmeler oluşturmaktadır. Bugün malzemeler tarihte hiç olmadığı kadar hızlı şekilde evrim geçirmekte, bu da mühendislerin var olan ürünlerin performansını arttırmasına ve hayatımızın her alanını kolaylaştıran yenilikçi teknolojiler geliştirmesine olanak vermektedir. Metalurji ve Mühendisliği, rekabetçi küresel ekonomide anahtar disiplin ve heyecan verici kariyer fırsatları sunan teknik disiplinlerden biri haline gelmiştir.

Çalışma Alanları:                         

Otomotiv Sanayii   Kamu Araştırma Kurumları
Savunma Sanayii     Uzay ve Havacılık Sanayii
Demir Çelik Sanayii       Kompozit Malzeme Sanayii         
Döküm Sanayii     Seramik ve Cam Sanayii
Enerji Sektörü     Demir Dışı Metal Sanayii
Polimer Sektörü   Elektronik Malzemelerin Üretimi
Menüyü Kapat