Staj Defteri Yazım ve Hazırlama Kuralları

STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA VE YAZIM KURALLARI

  • Staj defteri sırasıyla aşağıdaki kısımlardan oluşur:
  1. Staj Raporu Ön Kapak
  2. Firma Profili 
  3. Onaylı Staj Raporu (Defteri) Günlük Sayfaları 
  4. Onaylı Staj Raporu Arka Kapak

 

  • Ayrıca firma yetkililerince onaylanmış/imzalanmış olarak kapalı zarf içinde
  1. Staj Çalışma Ve Gizli Sicil Fişi
  2. Staj Devam Çizelgesi

staj defterinin yanında teslim edilmelidir.

  • Staj defteri İngilizce ve El Yazısı ile mavi tükenmez ya da pilot kalem kullanarak yazılmalıdır. Bu kapsamda defter yazılırken;
    • Normal metinler iki yana yaslanmış, ana metindeki tüm başlıklar ise sola hizalanmış olmalıdır.
    • “Tablo” dışındaki her türlü grafik, resim, harita, diyagram, fotoğraf, çizim, şema, vb. bütün görseller “Şekil” olarak adlandırılır. Tezde kullanılan tüm şekillere ve tablolara metinde atıf yapılmalıdır. Şekil ve tablolar, metinde herhangi bir yere yerleştirilebilir, ancak temel kural, metinde atıfta bulunulan yere olabildiğince yakın olmasıdır. Tüm şekiller, tablolar ve bunlara ait etiketler sayfada ortalanmalıdır. Tablo etiketi (tablonun yazısı/başlığı) tablonun üstüne, şekil etiketi şeklin altına yerleştirilir.
    • Şekil ve tablolara ait numaralar her bölüm içinde kendi aralarında ve metinde geçiş sırasına göre verilir. Bir şekil veya tablonun numarası, ait olduğu bölümün (ya da ekin) numarasıyla (ya da harfiyle) eşleşmelidir. Numaralandırma iki haneli olarak yapılır. İlk hane, bölümü ya da eki, ikinci hane, bölüm ya da ek içindeki şekil ya da tablonun sırasını temsil eder. Örneğin, Bölüm 1’in ilk tablosu Tablo 1.1 olarak numaralandırmalıdır, aynı şekilde Bölüm 2’nin ilk şekili Şekil 2.1 olarak numaralandırmalıdır.
    • Staj defteri yazılırken yararlanılan tüm kaynaklar, referanslar, alıntı yapılan eserler, bibliyografya ve başvurulan bütün malzemeler (kitaplar, süreli yayınlar, internet tabanlı kaynaklar, vs.) Kaynaklar/Referanslar olarak adlandırılacaktır. Kaynaklar (kullanıldıysa), Vancouver (numaralı) sistemine göre düzenlenecektir. Bu sistemde, tez metninde geçen ilk kaynak [1], ikinci [2] olarak numaralandırılır ve bu şekilde devam edilir. Numara, kaynağın cümle içinde geçtiği yerde veya cümle sonunda köşeli parantez [ ] içinde verilir. Kaynakların metin içinde farklı şekillerde kullanım örnekleri aşağıda gösterilmiştir. Tezde kullanılan tüm kaynaklar, defterin sonunda Kaynaklar/Referanslar bölümünde verilmelidir; Kaynaklar bölümünde verilen tüm kaynaklara defterin içinde atıf yapılmalıdır. Bir kaynak metinde tekrar geçtiğinde yeni numara verilmez, eski numarası kullanılır.

 

  • Staj defteri günlük olarak yazılabildiği gibi bir akış içerisinde bölümlere ayırarak (makale, kitap vb. gibi) da yazılabilir.
  • Staj defteri için sayfa sınırı yoktur fakat kapaklar ve kaynaklar bölümü hariç en az 20-25 sayfa olması beklenir. Gereğinden fazla kısa ve özensiz hazırlanmış defterlerin staj komisyon başkanının değerlendirmesi sonucunda kabul edilmeyebileceği unutulmamalıdır.
  • Yukarıda belirtilen sıraya ve kurallara göre hazırlanan staj defteri spiral cilt yaptırılarak kitapçık halinde teslim edilmelidir. Standardın sağlanabilmesi adına spiral cildin polimerik ön kapağı şeffaf arka kapağı beyaz/siyah vb. olmalıdır.
  • Onaylı Staj Raporu (Defteri) Günlük Sayfalarının her biri firmada staj kapsamında sizinle ilgilenen kişi tarafından sayfanın ilgili yeri imzalanmalıdır.
  • Bu kurallara uygun olarak hazırlanmayan staj defterleri kabul edilmeyecektir.
Menüyü Kapat